A SZOCIALISTA PIZZÁTÓL AZ OLASZIG

A szocialista pizzától az olaszig

Kis magyar pizza történet

 

A hetvenes évektől találkozhatunk Magyarországon pizzával. Vagy legalábbis valami ahhoz hasonlóval…

Takarózhatnánk azzal, hogy a szocializmus alatt nem volt egyszerű kijutni Olaszországba. Ebből pedig ugye egyenesen következik, hogy kénytelenek voltunk magunktól rájönni a helyes technikára. És ez nem is nagyon okozott gondot. Persze lehet, hogy más lett volna a helyzet, ha tudjuk, hogy mit kellett volna elvárnunk ízek és minőség tekintetében.

Néhány budapesti étterem kezdett kelttészta, trappista sajt, sűrített paradicsom vagy ketchup valamint krinolin együttesével. A kissé még nyers tészta a feltétekkel inkább tűnt magyaros melegszendvicsnek, mint pizzának. Hiszen a grillezés alatt a tészta nem érte el a megfelelő hőfokot, a sajt viszont keményre és eléggé barnára pirult. De végül is mindegy volt, mert mi így is szerettük…

Aztán az egyik igen kedvelt magyar ételt sikerült összeegyeztetni az olaszos pizzával. Az előrelépés azt eredményezte, hogy olajban sült lángost ettünk ketchuppal és sonka csíkokkal. A krinolin-szafaládé feltéthez képest még ez is áttörést jelentett. Egyre közelebb jutottunk a megfelelő tésztához is.

Aztán a nyolcvanas években kissé megfordult a tendencia. Addig mi magyarok próbáltunk meg a saját eszközeinkkel közelebb jutni az olasz pizzához. A nyolcvanas évek elejétől viszont egy budai étterem olasz tulaja próbált meg közelebb jutni a pizza révén a magyarokhoz. Az ízekben legalábbis: a lecsó, a reszelt máj és az olajoshal-konzerv kissé furcsán hangzik, de mi ezt is szerettük. Hiszen a magyarok szerették – és valljuk be, sokan még ma is szeretik – a szaftos ételeket, na meg a Szovjetunióból érkező olajban tocsogó halat.

Bármily hihetetlen, de nem a magyarok és nem is az olaszok hozták meg a végső áttörést a pizza tekintetében, hanem az amerikaiak. Egy amerikai étteremláncnál jelent meg először a hólyagos szélű pizza, amelynél már a tésztát együtt sütötték a feltétekkel. Az oregánó pedig igazi felüdülést jelentett a korábbiakhoz képest.

Egy szó mint száz: ma már hozzájuthatunk az eredeti olasz pizzához is, ha szeretnénk. Persze nem hazudtoljuk meg magunkat! Az olasz ízek mellett nyugodtan élvezhetjük a „hőskorban” megszokott magyaros ízeket.

Forrás: hvg.hu

Cimkék: