EGYSZERŰ, ÍZLETES, GYORS ÉS GAZDASÁGOS

Egyszerű, ízletes, gyors és gazdaságos

A pizza töretlen világhódító útja 2012-2013-ban

 

Mostanság a különböző nemzeti ételek térhódítása jellemző az egész világon. A hamburger, a hot-dog, a gyros és a pizza a világ szinte minden szegletében megtalálható. Ami nem meglepő, mert lehet, hogy nem a legegészségesebb ételekről van szó, de az vitán felül áll, hogy nagyon finomak.

A Nápolyban rendezendő 12. pizza világbajnokság kapcsán nagyon sok pizzával kapcsolatos forgalmi adat került terítékre. A 2012-es évben összességében 62 milliárd eurós pizza forgalmat bonyolítottak a világon. Ebből 78 % Olaszország, Németország, Franciaország és Spanyolország területére összpontosult.

Az olaszok még mindig előszeretettel fogyasztják specialitásukat. Az ókori Pompejiben még mézzel, valamint gyümölcsökkel tálalt tésztaételből Olaszországban hetente 56 millió, évente 3 milliárd darab fogy el. Ezt a forgalmat nagyjából 42 ezer pizzéria, és 21 ezer utcai árus bonyolítja, kb. 100 ezer ember foglalkoztatásával.

Az árak területenként megoszlanak. A legdrágább pizzát az olasz zene és divat fellegvárában, Milánóban lehet megvenni, míg a legolcsóbbat Nápolyban és Reggio Calabriában kóstolhatják meg az arra vágyók. Ez utóbbi ára kb. 3 euró, vagyis 900-904 Ft. Átlagosan egyébként ennek több mint duplájáért, 6,5 euróért (1950-1960 Ft-ért) lehet ismerkedni az olasz nemzeti ízekkel.

Lehet, hogy egy picit drágábbak az olasz pizzák, de minden fillért megérnek. Egy normál nagyságú olaszországi pizza ugyanis egy fél asztalt is beterít, így akár egy nagyobb család is bőségesen jóllakik belőle. Az meg már csak ízlés kérdése, hogy kerek formájút, avagy kockára vágottat szeretnénk fogyasztani.

 

Forrás: http://www.worldpizzachampions.com

Cimkék: