KÖZÉTKEZTETÉS 2014

A közétkeztetésre vonatkozó előírások tervezete

Közétkeztetés 2014

A 2011 augusztusában a tiszti főorvos által kiadott ajánlás a közétkeztetésre nézve nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mivel nem volt kötelező érvényű, így ezen nem is nagyon lehet csodálkozni. Így aztán az emberi erőforrások minisztériuma kidolgozott egy törvénytervezetet az optimális közétkeztetés összetevőire vonatkoztatva.

Egész napos étkeztetés és fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés

Bölcsődei étkeztetés

Napi háromszori étkezés szolgáltatása

Napi egyszeri étkeztetés szolgáltatása

Hús

legalább 6, legfeljebb   10 alkalommal

legalább 6,   legfeljebb 8 alkalommal

legalább 6,   legfeljebb 10 alkalommal

legalább 6,   legfeljebb 10 alkalommal

Húskészítmény

legfeljebb 6   alkalommal, ebből egyszer ebéd főétkezés részeként levesben, feltétnek vagy   tésztás ételben

legfeljebb 4   alkalommal, ebből egyszer ebéd főétkezés részeként levesben, feltétnek vagy   tésztás ételben

legfeljebb 6   alkalommal, ebből egyszer ebéd főétkezés részeként levesben, feltétnek vagy   tésztás ételben

legalább egy alkalommal

Hal

legalább egy   alkalommal

legalább egy   alkalommal

legalább egy   alkalommal

legalább egy   alkalommal

Máj, zúza, szív és májkészítmény[1]

legfeljebb 3   alkalommal, ebből 2 alkalommal ételkészítéshez és egy alkalommal kisétkezés   részeként

legfeljebb 3   alkalommal, ebből 2 alkalommal ételkészítéshez és egy alkalommal kisétkezés   részeként

legfeljebb 3   alkalommal, ebből 2 alkalommal ételkészítéshez és egy alkalommal kisétkezés   részeként

legfeljebb 2   alkalommal

Tojás

legalább 3, legfeljebb   8 db, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével számolva

legalább 3,   legfeljebb 5 db, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével   számolva

legalább 3,   legfeljebb 5 db, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével számolva

legalább 2,   legfeljebb 4 db, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyiségével   számolva

Rizs

legfeljebb 3   alkalommal

legfeljebb 1   alkalommal

legfeljebb 3   alkalommal

legfeljebb 3   alkalommal

Száraztészta

legfeljebb 2   alkalommal

legfeljebb 1 alkalommal

legfeljebb 2   alkalommal

legfeljebb 2   alkalommal

Burgonya

legfeljebb 5   alkalommal

legfeljebb 3   alkalommal

legfeljebb 5   alkalommal

legfeljebb 5   alkalommal

Szárazhüvelyesek

Január 1-jétől április 30-ig és október 1-jétől december 31-ig tartó   időszakában

legalább 1,   legfeljebb 3 alkalommal

nem adható

legalább 1,   legfeljebb 3 alkalommal

legfeljebb 3   alkalommal

Május 1-jétől szeptember 30-ig tartó időszakában

1 alkalommal

nem adható

1 alkalommal

1 alkalommal

Gyümölcs alapú italok és zöldséglé

legfeljebb 3   alkalommal

legfeljebb 3   alkalommal

legfeljebb 2   alkalommal

legfeljebb 1   alkalommal

Édesség, cukrászati sütemény, finom pékáru a legalább 1/3 rész   gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazókat kivéve

legfeljebb 4   alkalommal

legfeljebb 4   alkalommal

legfeljebb 4   alkalommal

legfeljebb 2   alkalommal

Ízesített tejkészítmény

legfeljebb 2   alkalommal

legfeljebb 3   alkalommal

legfeljebb 2   alkalommal

nem adható

Lekvár, mogyorókrém, csokoládékrém

legfeljebb 1 alkalommal

legfeljebb 1   alkalommal

legfeljebb 1   alkalommal

legfeljebb 1   alkalommal

Olajos magvak

legalább 2 alkalommal

legalább 1 alkalommal   csak darált formában

legalább 1 alkalommal

Teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer

legalább 10   alkalommal

5 alkalommal

legalább 10   alkalommal

legalább 3 alkalommal

Sertés, baromfi, zsír

legfeljebb 3   alkalommal[2]

nem adható

legfeljebb 2   alkalommal[3]

legfeljebb 1   alkalommal



[1] A bölcsődés korosztályban kizárólag csirkemáj és zúza adható

[2] Bölcsődei és óvodás korosztályban nem adható

[3] Óvodás korosztályban nem adható