MÉGSEM MARCO POLO A TÉSZTA-KIRÁLY?

MÉGSEM MARCO POLO A TÉSZTA-KIRÁLY?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem Marco Polo volt az úttörő Európában tészta ügyben!

Egy kevesek által ismert mű, az “Encyclopedia of Pasta” szerint mégsem Marco Polónak köszönhetjük az európai tésztát.

1296-ban, amikor a fent említett világvándor visszatért Kínából Velencébe, akkor már közel 200 éve fogyasztottak különböző tésztákat Itáliában. Időszámításunk szerint 800-ból például találtak durumlisztből készült tésztát az olasz félszigeten. De akár csak gondoljunk Pompeire, ahol még pizzériákat is betemetett a vulkáni hamu. Vagy legalábbis valami ahhoz hasonlót.

És nyilvánvaló, hogy félsziget legnagyobb területén ismerték is. A leletek azt mutatják, hogy délen a muzulmán hódítók segítettek be a termék népszerűsítésébe; tovább vitték Szicíliába. Emellett az északiakat sem kell félteni; a 12. században Genova és Pisa is forgalmazott száraztésztát.

A fentiek miatt sem értik az olaszok, hogy miért lett mégis Marco Polo az úttörő. Hiszen tárgyi emlékekkel bizonyítható, hogy Itália abban az időben már ismerte a tésztát, amikor a velencei kereskedő visszatért Kínából. A végén még kiderül, hogy Marco Polo vitte a tésztát Kínába. Ami már megint csak megcáfolható, ugyanis állítólag olasz archeológusok régészeti leletekre hivatkozva bebizonyították, hogy az utazó csak a Fekete-tengerig jutott. Viszont akkor megint felmerül a kérdés: honnét származik a tészta???

Forrás: www.nytimes.com, Marco Polo leírások

Cimkék: