TÉSZTA KÍSÉRŐK-OLASZORSZÁG

TÉSZTA KÍSÉRŐK

A tészta ételek tökéletes kísérői a víz és a bor! Stílusosan lássuk először az olasz borokat!

Mielőtt megismerkednénk a legfontosabb vörös-és fehérbor fajtákkal, nem árt lefektetni néhány alapelvet.

A vörösbort érdemes szobahőmérsékleten (kb. 20 °C) felszolgálni. Fehérborok esetében viszont feltétlenül előzőleg kb. 11-13 °C-ra lehűtött bort tegyünk az asztalra. Ahhoz, hogy a megfelelő ízek kijöjjenek, a vörösbort és a vizet nagyobb pohárba, míg a fehérbort kisebben ajánlott felszolgálni.

Vörösborok:

-Bardolino: Venetóból származó könnyű, friss bor

-Barolo: Piemontéból származó nehéz, testes bor

-Chianti: száraz, gyümölcsös bor Toscanából. A chianti classico a Firenze és Siena közötti vidékről származik.

-Dolcetto: könnyű vörösbor Piemontéból.

-Lambrusco: száraz bortól az édesig megtalálható mindegyik fajta Emilia Romagnából

-Montepulciano D’Abruzzo: gyümölcsös bor Abruzzóból

Fehérborok:

-Frascati: könnyű, félszáraz bor Lazióból

-Galestro: könnyű bor Toscanából

-Pinot Grigio: erős bor Friuli vagy Trentino környékéről

Bor jelzések:

-Vino Classico: egy jellegzetes térség bora, amelyet külön saját névvel is elláttak.

-Vino Scelto: válogatott szőlőszemekből készített, nagyon jó minőségű bor.

-Vino Dolce: nagyon édes bor

-Vino Amabile: könnyű bor

-Vino Secco: száraz bor

-Vino Superiore: hosszan érlelt bor

 

Forrás: Tészta-Lexikon

Cimkék: