TÉSZTA PÁNIK

Tészta-pánik

Lehet, hogy az eljövendő nemzedékek asztalán hiánycikk lesz a tészta?

 

Mostanság folyamatosan terítéken vannak a különböző időjárással, éghajlattal kapcsolatos vizsgálatok, következtetések, vélemények. A laikus ember is látja, hogy bizony a nagyanyáink emlékeiben élő időjárási viszonyok jelentősen megváltoztak-megváltoznak.

A híradások különböző időjárási anomáliákról szólnak a világ szinte minden pontján. Az Északi-sark jege évről évre gyorsabban, és nagyobb ütemben olvad, Amerikát pedig egyre gyakrabban sújtják a hurrikánok. Hazánkban egyre többször hallunk jégesőről, a nyár pedig évről évre forróbb. Hogy csak néhányat említsünk a felmelegedés következményei közül.

Nézzük a 2012-es évet, amely az elmúlt 50 év legnagyobb aszályával sújtotta Amerikát. A következmény: a kukorica és a szójabab hozamának drámai esése, és az élelmiszerárak nagy arányú emelkedése.

A mezőgazdaságban a búza, a kukorica és a rizs az éghajlatváltozás legnagyobb vesztese. A Stanford egyetem egyik tanulmánya szerint az elmúlt 50 évben az 1 Fahrenheit foknyi hőmérséklet emelkedés 5,5 %-al csökkentette a búzatermés mennyiségét. Ha a helyzet nem változik, akkor ez az arány 2050-re 23-27 %-ra tehető.

A 3 felsorolt termény közül a búza bírja a legrosszabbul a meleget. Ez pedig azért gond, mert a búza a kenyér és a tészta készítéséhez is kell. Ha pedig nem sikerül olyan búzafajtát kifejleszteni, amely jobban tűri a meleget, akkor még megérhetjük azt a napot, amikor a pékáruk és a tésztafélék luxuscikknek fognak számítani.

A felmelegedés globális szintű probléma. Korábban a meteorológusok váltig állították, hogy az egyre melegebb és szárazabb nyarak egyáltalán nem tartoznak a változás előhírnökei közé. De tekintve, hogy a kontinentális éghajlaton már nem nagyon lehet 4 évszakról beszélni, ezt már senki nem hiszi el. Eddig nem gondoltunk bele, hogy az éghajlatváltozás kihathat a táplálkozásunkra is. Nehéz lenne elképzelni a világot kenyér és tészta nélkül. Viszont ha nem sikerül a további felmelegedést megakadályozni, és ezzel együtt szárazságtűrőbb búza – kukorica, rizs stb. – fajtát kifejleszteni, akkor egyszer csak azt fogjuk látni, hogy a boltok polcain csillagászati árakért kelletik magukat a különböző, liszt hozzáadásával készült termékek.

Forrás: www.thedailybeast.com